Locatie BisonBowling – Gemeenteraad Haarlem houdt de rug recht, geen extra supermarkt

Locatie BisonBowling – Gemeenteraad Haarlem houdt de rug recht, geen extra supermarkt

Donderdag 1 juli 2021 heeft de gemeenteraad van Haarlem duidelijkheid gegeven: er komt geen extra supermarkt op de locatie van BisonBowling.
De motie (download) die nodig was om de wethouder te bewegen clip en klaar de beslissing over te brengen naar Hoorne Vastgoed, werd unaniem aangenomen.
Hiermee is de supermarkt definitief van de baan.
 
Wat heeft nu uiteindelijk de doorslag gegeven?
De keuze van de gemeenteraad was al duidelijk bij de vaststelling van de ontwikkelvisie in februari 2020. Na een uitgebreid participatieproces en vele insprekers bij de Commissie Ontwikkeling, werd via een motie de supermarkt uit de visie geschrapt.
Toen al werd er door wijkraden en wakkere raadsleden opgemerkt dat de gekozen ‘politieke formulering’ ruimte liet voor de ontwikkelaar. Zie https://www.sinnevelt.nl/nieuws/271-resultaat-participatie-orionzone-27feb20.html
En helaas maakte de ontwikkelaar Hoorne Vastgoed dankbaar misbruik van deze gegeven ruimte.

Er was veel inspanning en volharding nodig om het recht zijn loop te geven.
We hebben er veel van geleerd.
In tijden van moeilijkheden leer je ook je vrienden kennen.
De wijkraden van De Krim, Planetenwijk en Sinnevelt zijn gezamenlijk opgetrokken, hebben met de gemeente overlegd, geschreven naar de wethouder, ingesproken bij de Commissie Ontwikkeling, gesprekken met raadsleden gevoerd, flyers verspreid, artikelen geschreven om wijkbewoners te informeren en te betrekken.
Door actie van met name de nieuwe gebiedsverbinder Rizgar Parlak kregen we de juiste ingangen en meewerking van de gemeente.
We zijn door meerdere raadsleden gesteund, met name door Moussa Aynan en Annemieke Kok.
Het was uiteindelijk de motie van raadslid Ienke Verhoef die maakte dat de gemeenteraad zijn verantwoordelijkheid nam en zich duidelijk uitsprak.
Ienke woont zelf in de wijk en is een voormalig lid van de wijkraad van Sinnevelt.
En natuurlijk hebben we ook gesproken met de directie van Hoorne Vastgoed en de door Hoorne ingehuurde ’stadsmakers’.
Telkens weer bleek dat er geen respect was voor het voorgaande participatietraject. En dat het commerciële belang de boventoon voert.

Evaluatie
Sinnevelt, De Krim en Planetenwijk zijn rustige wijken. Twee jaar geleden werden we verrast door het plan om woningen te bouwen in de Orionzone.
Door de gemeente werd een groots participatieproces gestart.
De extra supermarkt bleek al vanaf het begin een onderdeel te zijn van de visie.
En door bestudering van de feiten werd direct duidelijk dat die supermarkt niet nodig is (want voldoende supermarkten in de buurt) en veel bezwaren op zou leveren.
Pas veel later, toen we contact kregen met de juiste mensen binnen de gemeente, begrepen we hoe die super in de visie is beland en hoe dit werkt in de gemeentelijke organisatie.

‘De overbodige extra supermarkt’ is een aardige casus om te zien of en hoe burgers werkelijk invloed kunnen uitoefenen op wat er op de kantoren van ambtenaren en ontwikkelaars/ investeerders wordt bedacht. Wat ‘participatie’ werkelijk inhoudt, of ambtenaren en de door bewoners gekozen politici er voor de burgers zijn.
We gaan meerdere betrokkenen vragen hoe ze tegen deze onderwerpen en specifiek deze casus aankijken.
Zo’n evaluatie gaat helpen om inzicht te krijgen in hoe de democratie in Haarlem functioneert en hoe de belangen van wijkbewoners beter gediend kunnen worden.

Wij horen graag uw mening en/ of suggesties.U kunt deze mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op de projectenpagina van deze website zijn een aantal mijlpalen vastgelegd, zie www.sinnevelt.nl/activiteiten-projecten/277-project-bison-bowling-hoorne-vastgoed.html