Planetenlaan 5 (Nova College) verkocht

Planetenlaan 5 (Nova College) verkocht

Het perceel van het voormalige Novacollege aan de Planetenlaan 5 Haarlem Noord is in augustus 2020 verkocht. Veel omwonenden en andere wijkbewoners zijn benieuwd wat er nu gaat gebeuren met het pand. Via de gemeente hoorden we dat architectenbureau Hulsker in opdracht van de eigenaren betrokken is bij de aankoop en de planning voor vernieuwing. Samen met de wijkraad Planetenwijk hadden we half september een gesprek met de architect Heiko Hulsker.

Heiko heeft vaker samengewerkt met de nieuwe eigenaren, Frans Ludwig & Theo Eichholtz. Zij kochten al eerder een aantal panden in en rondom Haarlem. Zoals Het zijn investeerders die beleggen voor de lange termijn. Ze zetten in op het bouwen en verhuren van appartementen in het midden- en hogere segment. Appartementen van 45 – 60 m2 met een huur van 800 – 1200 euro. Gericht op

starters in de leeftijd 25 – 35 jaar. Omdat de aangekochte objecten in eigendom worden gehouden, wordt er goed en degelijk gebouwd.

Dat het gebouw de status van ‘ gemeentelijke monument’ geeft beperkingen in de mogelijkheden van verbouwingen.
De architect heeft veel ervaring met het vernieuwen van ontwerpen ‘monumenten’.
Het uitgangspunt van eigenaren en architect is om elementen die het karakter/ eigenheid van het gebouw bepalen zoveel mogelijk in tact te laten.

Voorlopig is de Makelaar Wagenhof (https://www.wagenhof.nl/aanbod/bedrijfsaanbod/haarlem/huur/bedrijf-457452-Planetenlaan-5/) aangewezen om de school in units tijdelijk te verhuren aan ZZP-ers en thuiswerkers. Je mag er echter niet wonen.

Het Novacollege heeft in september een gemeentelijke Monumentenstatus gekregen van de gemeente ( zie https://www.sinnevelt.nl/nieuws/283-planetenlaan-3-en-5-aangewezen-als-gemeentelijk-monument.html ). Dit nadat de wijk hier om heeft gevraagd. Het gebouw mag dus niet worden afgebroken.

De architect vertelt vol enthousiasme over zijn opdrachtgevers en over de plannen met de school. Het gebouw wordt eerst helemaal opgemeten. Tegelijkertijd wordt er een bestemmingsplanwijziging aangevraagd bij de gemeente. Men verwacht rond september 2021 een nieuw bestemmingsplan te krijgen.

Er komen 60-90 appartementen. De grootte varieert tussen de 45 – 60m2 en eventueel een paar grotere. Men richt zich op de doelgroep 26-40 jaar, dus niet op studenten of ouderen. De huurprijs zal vallen tussen de € 740 - € 1200 per maand.

Voor de Orionzone heeft de gemeente bepaald dat 50% van de 600 te bouwen woningen moeten vallen onder de categorie ‘sociale huur’, dat is tot € 730,-- huur per maand)
Het Nova college bij de aankoop van het gebouw in 1998 bedongen om er uitsluitende middenhuur te mogen realiseren mocht het gebouw verkocht worden.

Men overweegt balkons te maken aan de Planetenlaanzijde. Ook zal er een nieuw verwarmingssyteem gebouwd moeten worden.
De architect benoemd dat het mogelijk is om ‘in de tuin’ nog 1000 m2 extra bij te bouwen. Ook denkt men er aan om aan de achterkant van het gebouw een extra ingang te maken. Het parkeren van de auto’s wil (en moet) men op eigen terrein mogelijk maken. De architect denkt aan 30-50 parkeerplaatsen.

Eerst moet er nu een plan gemaakt worden. Dat wordt eerste voorgelegd aan de gemeente, de welstandscommissie en Monumentenzorg. Vervolgens moet er een bestemmingsplanwijziging aangevraagd worden. De Architect wil de wijkraden en de buurt zsm in december verder informeren.