De Orionzone en supermarkten

De Orionzone en supermarkten

Bij de presentatie dinsdag 7 mei over de Orionzone, werd verteld dat er wel genoeg supermarkten in Haarlem-noord zijn, maar dat deze niet goed zijn verspreid.

De stelling was: de meeste supermarkten liggen aan de oostkant en dus is er ruimte aan de westkant.
De Vomar zou wel van de Spaarndamseweg aan de oostkant, willen verhuizen naar de westkant.
Ze hadden een mooie plek gevonden: op de huidige plek van Nieuw Delftweide, dat in de plannen verhuisd naar het Noorden van de wijk.

Hier slaan de plannenmakers de plank goed mis.


De spreiding van supermarkten is heel anders. Kijk maar naar bijgaand kaartje rechts.Supermarkten Orionzone
Er ligt maar 1 grote supermarkt aan de oostzijde, de Vomar Spaarndamseweg en een kleine Dekamarkt aan de Eksterlaan.

De grote supermarkten liggen netjes in het midden van Haarlem noord: De AH Soendaplein, de Dekamarkt aan de Planetenlaan, in winkelcentrum Marmanplein aan de Rijksstraatweg de Plusmarkt en iets ten westen hiervan een 2e Albert Hein. Aan de Rijksstraatweg ligt ook nog een kleine Dekamarkt tussen Zaanenstraat en Floresstraat.

Alle overige supermarkten liggen aan de westkant van Noord, nl. Dekamarkt Plesmanplein, Coop Stuyvesantplein, Dekamarkt mr Cornelisstraat en de Nieuwe AH aan het Santpoorterplein, en een kleine BIOsupermarkt bij het Santpoorterplein.

Er is dus geen noodzaak om de spreiding te verbeteren.

Sterker nog door het weghalen van de Vomar van de Spaarndamseweg vervalt de enige supermarkt aan de oostkant ten zuiden van de Jan Gijzenkade. Een grootdeel van de inwoners in noord verliest dan een supermarkt in de nabijheid. Ook de toekomstige bewoners in de ontwikkelzone langs het Spaarne. Ook voor bewoners uit de sportheldenbuurt is die Vomar de enige nabije super.

Kortom: niet een grote supermarkt verplaatsen naar onze wijk.

Wij hebben als wijk baat bij het behoud van de Dekamarkt in het hart van Sinnevelt voor de bestaande en de toekomstige bewoners. Goed bereikbaar te voet en per fiets voor de buurt.


G = Grote supermarkt

M = Middel grote supermarkt

K = Kleine supermarkt

B = Bio-supermarkt

Niet vermeld zijn de 'specialistische winkels' die erg veel branchevreemde, dagelijkse producten voeren. In deze winkels kunt u ook veel van de dagelijkse boodschappen doen.