Interview met John van Bloemen en Zo

Winkels in de wijk Sinnevelt, de ondernemer aan het woord – Bloemen en ZoBloemenenZo-1b
Bloemen & Zo is sinds anderhalf jaar gevestigd op de hoek van het Plesmanplein, de voormalige kaaswinkel van Tim.
De winkel valt op doordat er ook buiten flink wordt uitgepakt; bloemen en planten willen gezien worden.
We spraken met eigenaar John.

Vr: hoe ben je in de bloemen terecht gekomen?
John: Op mijn 15 de ben ik begonnen bij mijn opa op de markt. Onze hele familie zat toen in de bloemen en planten. Ik sloeg mijn vleugels uit toen ik 21 was en heb veel verschillende dingen gedaan, altijd als ondernemer.
Nu ben ik weer terug bij mijn vroege passie: bloemen en planten

Vr: Hoe was het om op deze locatie te komen?
John: we zochten al een tijdje naar een mooie locatie, toen deze winkel vrij kwam. Toen we hier pas kwamen waren de buren er nog, enkele zijn inmiddels vertrokken.
De winkel werd 'kaal' opgeleverd. Dat had het voordeel dat we de inrichting zelf konden bepalen.
We hebben gekozen voor een ruime opzet, waardoor de klanten zich op hun gemak voelen en er genoeg ruimte is voor de spullen.

Vr: Het is een lastige tijd om iets nieuws te ondernemen, hoe loopt het?
John: we zitten hier vanaf februari 2012 en zijn tevreden met hoe het gaat, zeker de laatste tijd. Ook steeds meer bedrijven en instellingen weten ons te vinden. Dat komt ook omdat we betaalbare prijzen hebben en gratis bezorgen in Haarlem Noord.
We zijn begonnen met bloemen en kamer- en tuinplanten. Boeketten voor feesten en rouw, maar ook het inrichten van completen bloembakken die we thuis in de tuin of op het balkon afleveren. Sinds 9 maanden hebben we de winkel uitgebreid met cadeauartikelen. Deze maken we voornamelijk zelf waardoor we de prijs laag kunnen houden. De meeste kado's zijn rond de 10 euro.

Vr: Komt er veel bij kijken, zo'n winkel?
John: aan wat je in de winkel ziet is veel werk vooraf gegaan. Ik ben er 6 dagen per week mee bezig. Van 's morgen 8 uur tot 's avonds. 3x per week worden verse bloemen en planten aangeleverd. Dan sta ik om 6 uur in Aalsmeer voor de inkoop. Het moet er altijd fris en leuk uitzien en dat vraagt veel aandacht. Het is intensief werk en ik doe het met plezier.

Vr: waarom ben je ook in de cadeaus gegaan?
John: er was vraag naar artikelen om de bloemen heen: een vaasje, een plateau. Iets anders in combinatie met bloemen. Mijn vriendin maakte al mooie dingen om weg te geven als hobby en het sloeg aan bij de mensen.
Soms willen klanten zelf iets samenstellen uit de verschillende onderdelen die we hebben staan. Daar komen heel leuke dingen uit voort! De laatste ontwikkeling is dat bij wijze van experiment ook kunstwerken aan de muur hebben hangen van bevriende artiesten. Daar wordt leuk op gereageerd!

Vr. Hoe zie je de toekomst?
John: ik hoop dat de winkels hiernaast die nu leeg staan, weer gebruikt gaan worden. Dat maakt het plein gezelliger.
We luisteren goed naar wat onze klanten willen. We bezorgen steeds meer complete bloem- en plantenbakken, ook bij particulieren. Er komt wel meer vraag naar cadeauartikelen, maar het accent blijft liggen op de bloemen en planten.
Bloemen houden nou eenmaal van mensen!