Interview met Aat van PandA

Winkels in de wijk Sinnevelt, de ondernemer aan het woord – PandA.panda-21

Panda is een weinig opvallende winkel in de Anthony Fokkerlaan 34, tussen de bakker en de kapper.Terwijl de andere winkels ook borden op straat hebben is er alleen op de gevel een bord met: inkoop, verkoop, reparaties Computer, tv en Video.

Vr: Hoe lang is bestaat de winkel al en hoe kom je aan die naam?
Aat: De winkel is al sinds 1994 gevestigd in Sinnevelt, we zijn toen verhuisd van de vorige locatie in de Kritzingerstraat, achter de Cronjéstraat. De naam is eigenlijk P&A Electronics, afgeleid van de oprichters Paul en Aat. Toen we een naam moesten hebben voor de website werd dat PandA.nl.

Vr: wat is er zo leuk aan ondernemer zijn?
Aat: Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk. Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt. Het is fijn als je een product kunt repareren en de klant tevreden naar huis gaat. Daarnaast kijk je altijd naar ontwikkelingen kansen in de markt en dat houd me scherp. Veel producten kunnen gerepareerd worden, dat scheelt weer met die afvalberg.

Vraag: hoe ben je ertoe gekomen om spullen te gaan repareren?
Aat: sinds mijn 15de repareer ik radio's en televisies en later is daar allerlei andere elektronica bijgekomen. De hobby is ooit ontstaan door een rekening van 400 gulden voor onze televisie die defect was. Dat was een verantwoorde uitgave voor een tv die nieuw 2400 gulden kostte. Toen het jaar daarna de tv weer defect was besloot ik het zelf te proberen. Een onderdeeltje van 40 cent en wat soldeerwerk bleek voldoende. Al gauw kreeg ik de naam 'handig' te zijn. Omdat het me interesseerde ben ik later elektrotechniek gaan studeren. In onze eerste winkel kochten we partijen defecte televisies op en verkochten die voor 99 gulden. De mensen stonden in de rij, daardoor zijn we bekend geworden in Haarlem en omstreken.

Vraag: tegenwoordig zijn tv's en andere elektronica een stuk goedkopen dan voorheen. Is er nog steeds vraag naar reparaties?
Aat: Vaak kan een tv die nieuw 500 euro kost, gerepareerd worden voor 65 – 120 euro. Een platte tv gaat normaal gesproken minimaal 10 jaar mee en dan is repareren een stuk goedkoper dan een nieuwe. Veel mensen zijn vertrouwd met hun toestel, ze weten precies hoe die werkt. En zien op tegen een ander apparaat, waaraan ze weer moeten wennen. Anderen doen het vanuit een milieubewustzijn, die willen iets niet wegdoen zolang het nog waarde heeft. We hebben hiervoor een aparte website: www.televisiedokter.nl

Vraag: Is het niet moeilijk concurreren met de grotere winkelketens en webwinkels?
Aat: we hebben zelf ook een webwinkel: www.panda.nl . Meestal kunnen we tegen dezelfde prijzen leveren als de grote winkels. De spullen kunnen in de winkel opgehaald worden, we geven graag persoonlijk advies of een extra stukje service zoals het inbouwen van geheugen. Lastig is om bekend te worden; we komen niet op vergelijkingssites voor omdat deze commercieel zijn en er door de deelnemers veel geld moet worden betaald. De grote bedrijven doen hier wel aan mee. Maar als je in Google intypt 'hdmi kabel haarlem', dan staan we bovenaan.

Vraag: wat onderscheid jou van een grote winkelketen?
Aat: we zijn gewoon een buurtwinkel. We repareren nog en geven persoonlijke service. Soms hebben we partijen, bijvoorbeeld laptops. Die verkopen we tegen een lage prijs. Nieuwe PC's bouwen we zelf, waardoor we de kosten laag houden en goede kwaliteit leveren. Mensen kunnen ook hun PC brengen voor een upgrade naar Windows 7, schoonmaken als de PC traag is geworden, virusvrij maken, etc. . We doen dus eigenlijk alles.

Vraag: Hoe zie je de toekomst?
Aat: het lijkt erop dat er meer vraag komt naar reparatiewerk. Mensen worden meer kosten- en milieubewust. Doordat het nu even wat minder gaat in de handel kunnen we wel eens vaker een partijtje kopen en dit goedkoop aanbieden. Er komt vooral vraag naar kleinere, draagbare computers, we proberen daar voortdurend op in te spelen met leuke aanbiedingen, zie aanbiedingen van notebooks. De laatste tijd komen ook veel ouderen onze winkel. Voor het vervangen van een batterij in een horloge, maar ook voor een lampje. In de buurt zijn de lampenwinkels weg, dan komen ze gewoon bij ons. We houden de ogen open en blijven alert op vragen uit de buurt.