Interview met Monique Wouda

Interview Monique Wouda, gepubliceerd in de wijkkrant van maart 2016


Monique Wouda, geboren in Ouderkerk aan de Amstel in 1962, heeft sinds 1994 haar eigen praktijk. Ze studeerde in 1988 af als fysiotherapeut en werkt  met craniosacraal therapie, intuïtieve ontwikkeling en chi kung training. Ze wonen sinds 2001 in Sinnevelt.

Vr: hoe kom je van fysiotherapie tot craniosacraal therapie, wat is het?Craniosacraal Monique Wouda
Ik heb een aantal jaren als fysiotherapeute gewerkt in diverse praktijken, en wilde me verder ont-wikkelen. Mijn interesse is de verbinding tussen lichaam en geest. Body-mind. Craniosacraal therapie stimuleert het zelf genezend vermogen in ons. Het werkt integraal, met het bindweefsel , de natuurlijke ritmes in het lichaam en emotionele factoren. De behandeling gaat jou als mens aan, op het fysieke, het emotionele, het mentale en het spirituele vlak.

Vr: wat is nu je passie, waarom doe je dit werk?
In de kern is mijn passie om mensen dichter bij zichzelf te brengen, dat ze hun eigen kracht weer voelen en zichzelf in een helder daglicht zien. Ieder mens heeft talenten, levensenergie, potentieel. In de loop van de tijd raken we door conditionering en vaste overtuigingen de verbinding hiermee kwijt. Dat uit zich in lichamelijke en emotionele klachten. Die klachten worden gebruikt als ingang naar de oorsprong van de klacht. Vaak zie je dat je als kind oplossingen hebt gevonden om met pijnlijke situaties om te gaan of te vermijden. Oplossingen die zich vertalen in vaste overtuigingen en patronen die je in het hier en nu beperken. Het is hartverwarmend als iemand dichter bij zichzelf komt en weer keuzes kan maken vanuit zijn hart. Je weer lekker in je lijf voelen en je voeten stevig op de grond.

Vr: Met wat voor klachten komen mensen?
Fysieke klachten die niet echt herstellen of te lang duren. Daarnaast verlies van gezondheid, banen, werk, dierbaren. Onbestemde gevoelens als niet uit de verf te komen, nergens grip op te hebben, nergens bij te horen. Of als je op een kruispunt in je leven staat en niet voelt of weet welke kant het op gaat. Cranio sacraal therapie is ook heilzaam voor kinderen en jongeren. Behandelingen gaan sneller daar hun bindweefsel nog heel flexibel is, en hun patronen nog niet zo fixed.

Vr: hoe gebruik je aurareading en chi kung?
Met een aurareading maak je contact op een dieper niveau. Een reading geeft een ruimer inzicht in jezelf en in je situatie. Je krijgt helderheid wat je eigen aandeel is en wat van een ander is. Daarnaast of het beter is al te handelen of eerst nog meer informatie op te doen.

Chi kung is een belangrijk onderdeel van de Chinese traditionele geneeswijzen. Door het regelmatig doen van oefeningen versterk je lichaam en geest van binnenuit. Het brengt je meer in contact met je lichaam, je natuurlijke ademhaling verdiept zich en je gronding wordt sterker.

Vr: wat kunnen cliënten van jou verwachten en wat verwacht jij van je cliënten?
Mensen kunnen van mij verwachten dat ik open en zonder oordeel bij ze ben. En ze goed spiegel als dat nodig is. Er is geen moeten, maar mogen. Jezelf kunnen laten rusten in zijn waar je bent, zodat een volgende stap of beweging zich kan ont-vouwen. Pubers die zo zoekende zijn naar hun eigen kracht en eigen plek, geen kind meer en nog niet volwassen, hebben een speciale plek in mijn hart!

Vr: Heb je een suggestie voor de lezer?
Ieder mens krijgt aanwijzingen op zijn pad, via andere mensen, via boeken, via kranten en tv. etc. Door hier op te letten gaat het begrip synchroniciteit meer spelen en leven. Puzzelstukjes in je leven kunnen zo op een gegeven moment samenvallen.


Voor meer informatie zie de website van Monique: www.moniquewouda.nl